Feb 3, 2010

A Bittersweet Symphony


Alexander McQueen

Du som lever självständigt och precis som du vill, tar dagen som den kommer, har ett oregelbundet liv som strider mot tidens alla regler, har ett fredligt och sorglöst liv.. Ja, du är en sk bohem enl vissa lexikon. Ordet är tidigare från det franska bohéme egentligen från ordet Böhmen. Som var tidigare ett kungarike som låg i västra Tjeckien, heter nu Prag. Böhmer var människor från Böhmen som vandrade vidare till Paris eller som även kallades zigenare. Den egentliga Innebörden hade ingenting med utseendet att göra, tidigare kallades man för bohem om man betedde sig "udda". Ordet växte fram runt 1800-talet och det beskrev hur konstnärer bröt sig ur det inrutade samhället, som gjorde motstånd mot strikta och religiösa mönster och satte konsten som uttrycksform framför allt annat!


Tyvärr är ordet bohem inte alltid förknippat till något positivt.. men det kan ha något extra, en bittersöt mening! Det är kanske inte alltid snyggt med vad "bohemer" har på sig men det är sött att de gör det bara för sin egen skull! Att välja själv! Det är att vara kreativ och kritisk i sitt tänk, genom att inte göra som alla andra och att bara lyssna till sin innersta röst! Eller att kunna klä sig precis hur man vill på sitt lilla egna sätt utan att det alltid behöver kosta en massa, att trivas i sitt skal! När ingen har rätt att yttra något om en, att styra sin egen borg, styra fartyget dit man vill, att vara den allsmäktiga drottningen på sitt egna slott! Att vara sig själv är att andas ren luft! Att vara fri!

I det här inlägget har jag valt att prata om bohemian style, stilen som har lite av allt. Bohemisk stil kan se ut på många olika sätt, det kan t ex vara vackert broderade gipsyinspirerade kläder, långa klänningar med en touch av dåtidens hippieglamour! Eller också att blanda nytt och gammalt, strävt och mjukt, eller blanda helt olika stilar i ett! Och den viktigaste basen av stilen är att ha på sig det som man känner sig bekväm och avslappnad i. Jag tar även upp lite tankar som jag har om varför modeintresserade tycker om att se haute couture eller annorlunda design.. det är ungefär som att ställa frågan varför folk gillar att titta på konst? Antingen gillar man det eller inte.. eller så har man en slags hatkärlek till det. "A Bittersweet Symphony"!

Frågan jag ställer mig ofta är varför vissa människor gillar att vara annorlunda? Att stå stolt för det oavsett vad andra tycker! När det gäller kläder eller åsikter. Eller vill vi alla på något sätt vara annorlunda men kanske inte alltid vågar, för att "jantelagen" sitter och gnager i bakhuvudet? I grund och botten så tror jag att det kan ha med att vi är rastlösa varelser, vi vill ha något nytt, något extra och ibland vill vi vara självaste världskaparen! Veem det nu är..? Om det nu är gud eller big bang som står bakom kreationen Tellus. Våran lilla sköra värld.. det skulle självklart vara otroligt tråkigt om vi inte var rastlösa, det skulle ju stoppa våran utveckling totalt! Eller så är vi föör giriga för vårt eget bästa! Iallafall så som världen ser ut! :(

En designer som jag tycker har riktigt "crazy-coola" och i det här sammanhanget bohema kläder är Alexander Mcqueen. I hans värld spelar det verkligen ingen roll vad andra tycker eller vad modedesign marknaden säger. Han kör sitt race helhjärtat och det blir bara läckrare och läckrare med åren! Se hans senaste modeshow med sin haute couture kollektion för år 2010.

Haute couture 2010 in Paris, Alexander McQueen


...eller så räcker det att bara se de här skorna av AMQ för att förstå hur långt utanför alla jordiska ramar hans fantasi kan sträcka sig! Dessa är kanske inte världens vackraste skor, men det är intressant att se hur "psyko" haute couture kan se ut! Flera känslor dyker upp, hur i h...te tänkte han hääär? Men det är fantastiskt kul att någon ens vågar designa på det sättet! Eller har ens förmågan att fantisera på det sättet! That IS to think out of the box!

Han tar haute couture sömnaden på allvar till en nästan "ojordisk" nivå! Läcker färgkombination!Gillar hur "levande-dött" det här fotot är! De starkt varmafärgerna ihop med den kallt gråa bakgrunden och huden. Vackert sydd haute couture klänning.
Haute couture är ett slags sätt att sy kläder på. Ordet betyder "hög sömnad" och det är den mest avancerade sömnadskonsten. Kläder som är gjorda i den stilen är till bara för att bäras en enda gång på modeshower. Numera finns det modesamlare i världen som gärna köper ett eller två haute couture plagg eller mer! De älskar att shoppa loss kan man säga! Meeen plånboken måste nog vara missnöjdare efter köp som kan ligga ibland runt 100 000$/plagg..!..får nästan lust att ta mig en simtur.. det här fotot är så ballerinavackert men ändå coolt på ett bittert sätt! Gasmasksliknande hättan ger den känslan litegrann kanske? Tycker det är så skickligt fotograferat! Häftigt hur ljuset fångats och hur det bryter sig mot kvinnans kropp, får en känsla av att tiden inte existerar! Känns mer som om hon svävar i luften! Fresh!Love this combination! The short messy hair, the colourful scarf, the ragged jeans with the plenty and wonderful silveeer chains on her wrist! It feels futuristic but still nostalgically hippiewise! And the background of the "summer-to-fall" colourpalett is wonderfully "earthy"! Bohemianglamour!Standing alone in the forrest, I´m not alone as long as I`ve got my conscience and listen to "me"! When the world turn it´s back on you, you have to stand strong by your own side! Otherwise no one will do that for you!När jag hittade den bilden av en slump så hade jag väldigt blandade känslor! Kände nästan obehag... men ändå oj vilken vacker blå färg! Och sen oj vilken skalle! :) Såg nästan sorg i huvudets uttryck.. fashionslave känslan.. fick frågan: är det mode som styr oss eller styr vi mode? Men sen.. Fashion is not always a philosophical big deal! Or is it? Somethimes it is! Men man skall tillåta sig själv att vara kritisk till vad man egentligen gillar och hur man uppfattar mode! Tro inte blind på allt, men våga SE in i det! För mig är det ett sätt att uttrycka sig på.. säger mycket om en själv! Men sen är det inte alltid en big deal, det ska man inte glömma och tro att kläder kan ha någon slags "psykoanalytisk" innebörd! Som beskriver grundligt personligheter! Vad konst, mode mm är kan nog ingen svara på direkt.. alla kan svara men det finns inga rätt eller fel. Man kan bara analysera utifrån sina egna perspektiv! Fashion is a bittersweet world!Dancing in my own desert! And I´m feelin´ so released! Nothing else matters..!!Otroligt vacker färgpalett, bohemisk och såååå fantastiskt chic samtidigt! Får nästan godis smak i mun!


Oscar Wilde 1854-1900 irländsk författare, journalist, poet.

"Art is the most intense work of individualism that the world has known."- Oscar Wilde

"I have simple tastes, I`m always satisfied with the best."- Oscar Wilde

"Fashion is a form of ugliness, so intolerable that we have to alter it every 6 months." - Oscar Wilde

"To love oneself is the beginning of a lifelong romance." - Oscar Wilde


Vad har vi lärt oss? Att i det stora hela är det alltså viktigt att lyssna till sin egen röst och aldrig svika den! Man är heller aldrig för gammal för att vara bohemisktglamourös.. meeen man kanske blir lite för gammal för rosa ruffles? ...jag vet inte riktigt..? det är bara vad jag tror! Vad tror ni? ;)

2 comments:

 1. Inspiring images, do you do photography too M?

  Tamara ;)

  ReplyDelete
 2. Thx T! I just took some photos of my friend at the first submission when she had some clothes that I sew.. but hopefully I will have more pictures of things that I create in the future.. but until then I´ll research things that inspire me, and I hope it will inspire people to!
  Hope you´ll enjoy it! Thx for your sweet comment!

  Greetings

  /Morudj

  ReplyDelete